Měla by městská část Praha 8 iniciovat výstavbu nájemních bytů?

Souhlasíme s výstavbou obecních bytů
V celé Evropě v posledních letech prudce rostou ceny nemovitostí a nájmů. Levné hypotéky a stoupající bohatství lidí díky dlouhému období ekonomického růstu vytváří poptávku, kterou developeři nedokáží ukojit novou výstavbou. Vysoké ceny však trápí nejen ty, kteří si chtějí koupit bydlení do osobního vlastnictví, ale i nájemníky, kteří nechtějí vlastnit, ale jen za rozumné peníze bydlet. Zelení říkají: město se má stát developerem a stavět byty nejen pro lidi v sociální nouzi, ale i pro mladé rodiny, ovdovělé důchodce a vůbec občany, kteří si nemohou dovolit bydlení v soukromém.
Praha 8 se v minulosti zbavila téměř všech bytů. Stalo se tak z části z ideologických důvodů, kdy sociálně necitlivá ODS tvrdila „správná obec nemá podnikat a i pronájem bytů je podnikání“. Pikantním závěrem celého příběhu bylo, že za peníze z privatizace založili akciovku a chtěli provozovat vlastní hypermarket na Palmovce.
Zelení podporují výstavbu nových obecních domů určených pro bydlení. Obec musí garantovat cenově dostupné bydlení všem svým obyvatelům. Nesmí připustit, aby se z města stalo ghetto jen pro bohaté a pro turisty v pronajatých bytech přes Airbnb. Nejde dovolit, aby dostupné bydlení pro dnešního Pražana bylo v budoucnu až za hranicí metropole v městech a vesnicích Středočeského kraje. Příkladem zvládnutého městského developmentu je Vídeň. Zde rostou celé bloky domů, které město staví pro své občany. Je mým velkým přáním, aby i Praha pochopila, že bez obecních nájemních bytů to nejde. Zároveň tvrdím, že na obecní bydlení by měl podstatně přispívat stát a magistrát.

Petr Vilgus

Místarosta Prahy 8

(měsíčník Osmička 06/18)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.