Zelení: Developeři se MUSÍ podřídit vůli občanů a obce

(z fóra zastupitelů v časopise Osmička)

Jak může radnice Prahy 8 zabránit zahušťování sídlišť? V Ďáblicích, v ulici Pod Sídlištěm i jinde hrozí nové stavby, které zhorší kvalitu života obyvatel.

Zelení: Developeři se MUSÍ podřídit vůli občanů a obce

Díky realitní krizi na konci minulého desetiletí se zdálo, že velkým developerským projektům odzvonilo. Nyní se však probouzejí projekty, které přímo ohrožují zájmy obyvatel Prahy 8. Realitní štiky – Vítkova CPI (Ďáblice) nebo Sehnalova SPG (Troja Horizons) – chtějí rozvrátit promyšlenou urbanistickou koncepci našich sídlišť. Chtějí poškodit to, čeho si jejich obyvatelé nejvíc váží a proč zde rádi žijí. Chtějí vytěžit z každého čtverečného metru další a další miliardy. Tato developerská zlovůle musí skončit. 

ODS a další milovníci volné ruky trhu s oblibou sní své vzdušné zámky o volné ruce trhu. O tom, že regulace jsou přežitek. V územním rozvoji je opak pravdou. Prostřednictvím regulací jsme my slabší (občané) chráněni před zlovůli těch silnějších (developeři). Město tu je od toho, aby hájilo zájmy občanů, aby prostřednictvím územního plánu, stavebních předpisů a dalších regulací určilo, co je ještě přípustné a co už ne. Transparentní a jednoznačný územní plán je smlouvou mezi městem, občany a majiteli pozemků, jaká je maximální míra využití každého metru v městě. Jsou místa, kde budovy chybí a kam patří nová výstavba. CPI ani Troja Horizons však nejsou tento případ.

V Praze je průšvih, že územní plán vytváří „velká radnice“ = magistrát. I nejmenší obec ve Středočeském kraji má v územním plánování větší váhu než stotisícová Praha 8. To se musí změnit.

Zelení budou žádat, aby městské části měly zásadnější slovo ve svém rozvoji. Aby občané měli právo promluvit do budoucnosti míst, která mají rádi. Osobně podpořím občany, kteří se postaví proti nesmyslným projektům. 

 

MgA. Petr Vilgus, Ph.D.
místostarosta pro strategický rozvoj, Strana zelených

(z fóra zastupitelů v časopise Osmička)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.