Má radnice usilovat o oživování prázdných domů? A jakými způsoby?

V Karlíně se povedl malý zázrak
Prázdné domy v Praze jsou problém, domy chátrají a jejich okolí často trpí vandalismem a nepořádkem. Je tedy v zájmu města domy oživit – byť dočasně.
Zeleným se podařilo pomoci oživit tři objekty v Karlíně: Invalidovnu, Kasárna a magistrátní dům Za Poříčskou branou. Osobně to považuji za malý zázrak. Povedlo se nám po dlouhých jednáních s různými státními subjekty vyjednat pronájmy pro iniciativy, které budovy využijí pro komunitní a umělecké akce. Karlínu přibyly dvě hudební scény, letní kino, galerie a recyklační dílna. Podle nás by stát měl se svým majetkem hospodařit tak, že nevyužité budovy pronajme pro veřejně prospěšné projekty. Bohužel to není běžná praxe a řada budov v majetku státu zbytečně chátrá.
Další výzvou jsou zanedbané pozemky a budovy v soukromých rukou. Zde je mandát radnice pro jednání slabší. Ale i zde se dají vyjednat zajímavé spolupráce. Iniciativa Jako doma získala pronájem domu v Karlíně, jejž majitel pronajal dočasně, než získá potřebná povolení k rekonstrukci. My se letos pokoušíme jednat s vlastníky, zda by na svých pozemcích nechtěli provozovat dočasně komunitní zahradu.
Libeň má svoji smutnou zkušenost s Palácem Svět, který vlastní italský majitel. Ten slibuje dokončení ještě letos, tak se necháme překvapit, zda to skutečně splní. Památková ochrana v Česku nefunguje příliš dobře a nedokáže nezodpovědné vlastníky donutit k potřebným opravám. Palác Svět, i když bude letos opraven, ztratil velkou část architektonických a historických kvalit, bohužel.

Hanka Matoušová

Radní MČ Praha 8

(měsíčník Osmička 08/18)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.