Ve prospěch lidí

„Má radnice usilovat o oživování prázdných domů? A jakými způsoby?“ Na otázku v Osmičce 2018/8 odpovídá pan Hayato Okamura kandidát do Senátu v Praze 8.

Jako kandidát do Senátu v Praze 8 (a okolí) jsem hluboce přesvědčený, že každý člověk má právo na lidsky důstojné základní podmínky k životu – včetně přiměřeného bydlení. Společnost, kde musejí někteří její členové, co se týče podmínek bydlení, živořit, není v pořádku a spravedlivá. Úkolem politiky – i té lokální, komunální – je svým občanům problém bydlení pokud možno odlehčit. Vyžaduje to od místních politiků opravdový, živý a vytrvalý zájem o životní podmínky svých spoluobčanů. Je třeba prolomit lhostejnost, překonat nedostatek vůle k dotahování reálných řešení problémů, které občany v našem obvodě denně trápí.
Když zůstávají domy, objekty v našich čtvrtích dlouhodobě prázdné a jenom bez užitku leží ladem – je to špatně. A samozřejmě je pak povinností svědomitých politiků usilovat o co možná rychlou změnu k lepšímu. Radnice by měla aktivně mapovat ,,prázdné domy“ v našem obvodě. A iniciovat pak jednání s majiteli, která by co nejrychleji vedla k přiměřenému využití příslušných objektů – ať už k bydlení, nebo k jinému vhodnému účelu. Může přitom jít o využití jak dlouhodobé, tak třeba i krátkodobé, ,,provizorní“, než se nalezne trvalejší východisko. Dobrým příkladem takového alespoň ,,prozatímního řešení“ z naší současnosti je, myslím, využití velkého objektu Karlínských kasáren jako zajímavého prostoru pro širokou veřejnost s kavárnou a letním kinem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.