Jak může MČ napomoci řešení bezdomovectví v ulicích Prahy 8?

Řešení bezdomovectví je poskytnutí bydlení

Žiji v dolní Libni, která je množstvím lidí bez domova pověstná. Přesto tu neuslyšíte populistické řeči. Prvním krokem, jak podle Zelených odstranit bezdomovce z našich ulic, je poskytnout jim co nejrychleji trvalé přístřeší. Podstatou projektu bydlení na prvním místě je, že důstojně bydlící člověk nebo rodina dokáže řešit i další problémy – zaměstnání, dluhovou zátěž, docházku potomků do školy.

Bezdomovcem se může stát každý z nás. Svou vinu mají i současné nesmyslné ceny nájemného, které ženou nahoru mj. služby ubytování pro turisty v bytech Airbnb, či nezvládnutá privatizace bytů, kterou zpackala ODS a TOP 09.

Nejohroženější jsou lidé z nízkopříjmových skupin, samoživitelé nebo senioři. Stačí zažít životní tragédii, úmrtí milovaného partnera, ztrátu práce, lidskou zradu. Na čas přestaneme vnímat svět okolo sebe a když krize přejde, zjistíme, že už se nemáme kam vrátit. Ocitneme se na ulici, zažijeme odmítnutí pomoci od bývalých přátel, ztratíme možnost se umýt, někdo nás okrade. S každým tím krokem jsme dál a dál tomu, co běžná společnost vnímá jako standard. Okolí se nás začne štítit. V takovou chvíli musí přijít obec ve spolupráci s neziskovkami. Obec, která má propracovaný systém návratu bezdomovců do běžného života včetně okamžité nabídky ubytování. Tak to už nějaký čas funguje v Brně. Zelení z Prahy 8 jsou připraveni takový projekt zahájit a ukázat, že Brno může být pro hlavní město dobrou inspirací.

Petr Vilgus

Místostarosta MČ Praha 8
lídr kandidátky OSMIČKA SOBĚ – ZELENÍ, KDU-ČSL  a nezávislí

(měsíčník Osmička 09/18)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.