Jak řešit bezdomovectví v Praze

Pro zářijové číslo časopisu Osmička jsme připravili otázku: „Jak může MČ napomoci řešení bezdomovectví v ulicích Prahy 8?“ Odpověď napsal zastupitel Tomáš Pavlů a článku dal název Regulovat i pomáhat.
Podle odhadu Ministerstva práce a sociálních věcí z roku 2016 žije v Praze přibližně 10 000 bezdomovců. Potkáváme je na ulicích a zastávkách MHD, jsme svědky toho, jaký po sobě nechávají „pořádek“, všichni vidíme, že bezdomovectví je velkým sociálním problémem, ale jeho řešení je v nedohlednu.

Přitom bezdomovectví by se mělo řešit na všech úrovních: státní, magistrátní i obecní. Existuje Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví v ČR do roku 2020. V roce 2008 téměř 50 bezdomovců získalo práci díky projektu pražského magistrátu. V Praze 9 existuje již několik let projekt, kdy městská část pronajímá bezdomovcům na odlehlých místech obvodu buňky a oni se starají o pořádek v okolí a zabraňují divokým skládkám. Nájemci na daném místě plní zadané pracovní úkoly. Zdá se, že tento projekt je úspěšný. Dalším úspěšným projektem je tzv. housingfirst,- především bydlení, který byl poprvé vyzkoušen v Los Angeles v roce 1988 a v ČR se uskutečňuje v Brně.

Větší prostředky k řešení bezdomovectví má stát a magistrát, ale i městská část se může zapojit v prevenci a regulaci. MČ má po Městské policii požadovat, aby trvala na dodržování vyhlášky zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích v Praze 8, stejně tak může MČ i pomáhat osvědčenými zmíněnými projekty. Vážení čtenáři, pokud po příštích volbách zasedneme v Radě MČ, budeme problém bezdomovectví řešit a městské policii její povinnost připomínat.

Mgr. Tomáš Pavlů, zastupitel MČ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.